27 жовтня 2012
- Корисні омега-3
- Бджолиний вулик: медова косметика
- Секс робить людей розумнішими
- Вода проти діабету
Вживання солодких продуктів може стати серйозною перешкодою на шляху до набуття нових знань. Такий висновок можна зробити з останніх досліджень групи вчених з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, в процесі яких вони визначали, як саме высокофруктозные продукти впливають на мозок людини.
З'ясувалося, що фруктозарівень змісту якої в цукрі дуже високий, що може значно знизити здатність людини до навчання, сприйняття та запам'ятовування даних, а також погіршити відтворення тих навичок, які він отримує.
В процесі досліджень фахівці провели ряд експериментів на піддослідних щурах. Тварини були розподілені на дві групи. При цьому одна група тварин протягом півтора місяця вживала в їжу розведений кукурудзяний сироп, в якому міститься велика кількість фруктози. До речі, у Сполучених Штатах кукурудзяний сироп застосовується в процесі виготовлення кондитерських виробів і напоїв. Згідно зі статистикою, кожен житель цієї країни вживає близько 18 кг сиропу кожен рік.
У той же час тваринам другої групи крім сиропу щодня давали також олію льону — омега-3 поліненасичені жирні кислоти. Цей антиоксидант забезпечує захист нервових клітин. Вся інша їжа обох груп щурів була ідентичною.
Перед тим, як розпочати експеримент з дієтою щурів протягом п'яти днів навчали шукати за візуальними позначками вихід з лабіринту. По закінченню шести тижнів після того, як тварин почали годувати спеціальною їжею, фахівці з університету перевірили, наскільки тварини можуть відтворити те, що засвоїли раніше, і знайти вихід з лабіринту.
З'ясувалося, що ті тварини, які не отримували жирних кислот, змогли вибратися з лабіринту набагато повільніше, ніж пацюки, які вживали антиоксидант. До того ж у тварин, які жили без жирних кислот, зросла стійкість до інсуліну, контролює вміст цукру в крові, і відповідає за регулювання синаптичних функцій мозку.
Експеримент свідчить, що вживання великої кількості фруктози може стати причиною блокування можливості нервових клітин робити запас енергії, потрібної для процесів мислення, і використовувати її згодом.
Вчені говорять про необхідність вживати якомога менше цукру, замінюючи його ягодами і фруктами. Крім того, організм людини обов'язково повинен отримувати достатню кількість їжі з високим вмістом омега-3 жирних кислот – лляної олії, морської риби.
Коментарі
Дописати коментар