16 червня 2011
- Лікування коклюшу
- Причини задухи
- Рецепт крему від розтяжок з Муміє
- Від чого таблетки Вильпрафен?
Ніхто не буде сперечатися, що відкриття антибіотиків зробило прорив в медицині і дозволило зберегти багато життів. Але віруси і бактерії мутують, виробляють стійкість до ліків, і ефективність останніх значно знижується. А боротьба з деякими інфекційними хворобами існуючими медикаментами вже неможлива.
Всесвітня організація охорони здоров'я надала дані за 2010 рік по зараженню туберкульозною паличкою, стійкою до більшості антибіотиків. Понад 500 тисяч осіб захворіли, третина з них померла. Маргарет Чендиректор ВООЗ, заявила, що до широкому розповсюдженню патогенних мікроорганізмів веде необґрунтовано часте застосування медикаментів.
Німецькі дослідники Інституту клітинної терапії та імунології Фраунгофера оголосили про відкриття антимікробних пептидів, вбивають більшість мікроорганізмів. У процесі розробки упор був зроблений на створення послідовностей, що складаються не менш чим з 20 амінокислот. Такі пептиди несуть в собі амінокислотні залишки з позитивним зарядом, тому притягаються до мембран клітин патогенних мікроорганізмів з негативним зарядом і проникають у них.
Бактерицидний ефект, настає через кілька хвилин, досягається концентрацією, яка в десять разів нижче, ніж у традиційних антибіотиків. Ще одним з найважливіших достоїнств є безпека таких пептидів – вони діють вибірково і не ушкоджують здорові клітини.
Застосування антимікробних пептидів у харчовій промисловості зможе значно підняти економіку країн, так як втрати від забруднення харчових продуктів різними бактеріями величезні. А додавання їх при виготовленні продуктів харчування значно збільшить термін придатності. Причому, тести не показали будь-яких шкодочинності або алергенність даних сполук.
Незабаром головний керівник проекту доктор Шуберт сподівається почати тестування ефективності антимікробних пептидів проти інфекцій на тварин.
Коментарі
Дописати коментар